Shea vaj rendeléseShea-vaj

A SHEA-PROJEKT

(0/0)

A shea projektet a helyi Védelmi és és Fejlesztési Szervezet alapította meg 1990-ben, melynek lényege egy integrált védelmi és fejlesztési program, mely jelenleg több, mint 160.000 négyzetkilométerre terjed ki Észak-Ugandában. Itt több, mint 400 csoport vesz részt a projektben, ami közel 10.000 háztartást jelent.

A shea-projekt

1995 óta a projekthez Dél-Szudán és Tanzánia is csatlakozott, mivel ezen országokban is nagy mennyiségben található sheafa. A sheafa gyüölcsének magjából pedig sheavajat nyernek ki, ami nemcsak élelmiszerként, kozmetikai cikként, hanem gyógyszerként is kiváló. Az afrikaiak szent anyagnak tartják: ők együtt élnek a fával, a nők feladata, hogy feldolgozzák a diókat és a fából származó bevétellel eltartsák a családjukat és javítsanak az életünkön.

A sheavajból származó női bevételeket a gyermekek tandíjára, ruházatára, sóra, szappanra és az adók befizetésére költik, miközben az olaj maga is szervesen részt vesz a család életében. A szárazság és éhínség hónapjaiban pedig kiváló táplálékforrást jelent az ott élő népeknek. A sheavajhoz hasonló anyagot nyernek ki egy nyugat-afrikai fafajtából, a Nilotából is, mely lágyabb és illatosabb, mint a nyugat-afrikai sheavaj és nagyon értékes terméket ad a női gazdálkodók számára, akik így több, mint ötszörösét keresik meg nyugat-afrikai társaik fizetésének.

Nyugat-afrikában a sheavaj árát a nagy multinacionális cégek határozzák meg, akik még a gyarmati korszakban átvették a shea piacát. Ugandában a shea termékek árát a mezőgazdasági termelők határozzák meg, így valódi értéket kapunk - ugyanakkor a hagyományos piaci ára körülbelül kétszerese a nyugat afrikai shea diójának és a belőle kivont vajnak is.

A shea projektnek több célja is van: először is meg kell védenie a shea erdőket, hogy az orvadászok ne irthassák ki eme értékes jövedelemforrást. Másrészt támogatni és segíteni kell a sheavaj természetes előállítását is, hogy az afrikaiak gazdasági helyzete javulhasson. Valamint arra is figyelni kell, hogy a lehető legjobb minőségű termékek kerüljenek a boltok polcaira.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).