Shea vaj rendeléseShea-vaj

A SHEAVAJ ÖSSZETÉTELE

(0/0)

A sheavaj öt fontos zsírsavból épül fel: tartalmaz palmitinsavat, sztearinsavat, olajsavat, linolsavat, valamint aracidic savat. A zsírsavösszetételben a sztearin és a palmitinsav dominál, melyek együttesen az összes zsírsav 85-90%-át teszik ki. A két zsírsav aránya relatív összhangban áll. A magas sztearinsav teszi szilárddá a sheavajat és az olajsav befolyásolja puhaságát a vajnak.

A sheavaj összetétele

Egyébként a vaj puhasága a környezeti hőmérséklettől is függ. azt is fontos megjegyezni, hogy a sztearinsav-olajsav arány Afrika egyes részein eltérően alakulnak: Ugandában például több olajsavat tartalmaznak a sheavajat, így szobahőmérsékleten meleg folyadékok.

Nyugat-Afrikában igen változatos e két zsírsav aránya, az olajsavtartalom 37-55% között mozog. De a változatosság helyi is lehet, néha egy fa keményebb vajat, néha puhábbat termel. Sokszor a sheavaj összetétele a feldolgozás során is változik. Nyugat-Afrika belsejében, a Mossi fennsíkon magas sztearinsavval rendelkező vajjal van dolgunk, ezért itt keményebb vajak készülnek, mint a többi régióban.

A sheavaj fenolinokat is tartalmaz, melyekről köztudott, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy nemrégiben elkészített tanulmány jellemezte és számszerűsítette a sheavaj legfontosabb fenolos vegyületeit.

Ez az írás 10 ilyen vegyületet mutatott ki, melyek közül a legfontosabb a katekin. A sheavaj fenolos profilja igen hasonló a zöld teáéhoz vagy a szűz olívaolajéhoz. a tanulmány továbbá arról is szólt, hogy az alternatív sajtolási módszerek által sokkal több fenolos vegyület marad a sheavajban, mint az ipari feldolgozás során. (Ezért is érdemes a finomítatlan változatot beszerezni.) A cikkben megjegyezték azt is, hogy a fenolok koncentrációja és relatív aránya régiónként eltérő.

A sheafa diójából kivont vajat többféleképpen használja fel az afrikai népesség: a finomítatlan változatot ők élelmiszerként, gyógyászati célokra használják fel, míg nálunk, nugaton inkább szépsészeti felhasználási módja jellemző.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).