A SHEA-PROJEKT

A shea projektet a helyi Védelmi és és Fejlesztési Szervezet alapította meg 1990-ben, melynek lényege egy integrált védelmi és fejlesztési program, mely jelenleg több, mint 160.000 négyzetkilométerre terjed ki Észak-Ugandában. Itt több, mint 400 csoport vesz részt a projektben, ami közel 10.000 háztartást jelent.

A shea-projekt

1995 óta a projekthez Dél-Szudán és Tanzánia is csatlakozott, mivel ezen országokban is nagy mennyiségben található sheafa. A sheafa gyüölcsének magjából pedig sheavajat nyernek ki, ami nemcsak élelmiszerként, kozmetikai cikként, hanem gyógyszerként is kiváló. Az afrikaiak szent anyagnak tartják: ők együtt élnek a fával, a nők feladata, hogy feldolgozzák a diókat és a fából származó bevétellel eltartsák a családjukat és javítsanak az életünkön.

A sheavajból származó női bevételeket a gyermekek tandíjára, ruházatára, sóra, szappanra és az adók befizetésére költik, miközben az olaj maga is szervesen részt vesz a család életében. A szárazság és éhínség hónapjaiban pedig kiváló táplálékforrást jelent az ott élő népeknek. A sheavajhoz hasonló anyagot nyernek ki egy nyugat-afrikai fafajtából, a Nilotából is, mely lágyabb és illatosabb, mint a nyugat-afrikai sheavaj és nagyon értékes terméket ad a női gazdálkodók számára, akik így több, mint ötszörösét keresik meg nyugat-afrikai társaik fizetésének.

Nyugat-afrikában a sheavaj árát a nagy multinacionális cégek határozzák meg, akik még a gyarmati korszakban átvették a shea piacát. Ugandában a shea termékek árát a mezőgazdasági termelők határozzák meg, így valódi értéket kapunk - ugyanakkor a hagyományos piaci ára körülbelül kétszerese a nyugat afrikai shea diójának és a belőle kivont vajnak is.

A shea projektnek több célja is van: először is meg kell védenie a shea erdőket, hogy az orvadászok ne irthassák ki eme értékes jövedelemforrást. Másrészt támogatni és segíteni kell a sheavaj természetes előállítását is, hogy az afrikaiak gazdasági helyzete javulhasson. Valamint arra is figyelni kell, hogy a lehető legjobb minőségű termékek kerüljenek a boltok polcaira.

Shea vaj termékek

MM Gold Shea vaj 100ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 100ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 2965 Ft
Megnézem

MM Gold Shea vaj 450ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 450ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 5035 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!