SHEAVAJ KÉSZÍTÉSE KÉZZEL

Arról már szóltunk, hogy Afrikában a nők feladata, hogy a diókból kisajtolják az értékes sheavajat. Azt is tudjuk, hogy ezt még mindig az ősi, kézműves módszerekkel teszik. De azt már nem tudjuk, hogy pontosan hogyan is történik mindez, ezért érdemes megnéznünk, hogyan is készül a szavannákon a sheavaj.

Sheavaj készítése kézzel

A diókat elsőként lerázzák a fáról a földre, összeszedik és vízbe teszik, majd lehántják róla a héját. A húsos pépet is eltávolítják róla, majd az anyák 30 percig forralják és 4-5 napig aszalják a napon.

Ezt követően a kiszáradt diókat nagy fateknőkben vastag botok segítségével összetörik és megrepesztik a héjakat. Ezt a folyamatot követi a rostálás, melyet Ghánában egy anyagdarab segítségével végeznek, Guineában pedig egy szőtt kosárral. Ilyenkor összegyűjtik a szárított magokat, melyet hagyományosan megsütnek vagy kiszárítanak. (Ghánában mindkettő jellemző, Guineában inkább szárítják.) Ez a lépés megöli a dióban található enzimeket, melyek lebontanák a diót és növelik az eltarthatóságát. A megsült diónak egyébként magasabb lesz az olajhozama is.

A megrepedezett diók kevés vízbe kerülnek és egy darab műanyagon tovább szárítják. Ez a lépés sokkal hatékonyabban működik, ha szárító állványokat használnak, majd megint sütik. E lépés után a dió harmad akkorává válik, mint a folyamat elején.

A sheavaj előállításának három fontosabb formája van: az első ez a repedt dió, a második a kávé, az őrölt forma, a harmadik pedig a késztermék maga. A repedt dióból úgy lesz kávé, hogy a diókat össze kell zúzni, hogy kiengedjék magukból az olajat. ehhez vizet adunk, hogy egy csokoládészínű masszát kapjunk, majd további dagasztás történik. A dagasztás során kis mennyiségű vizet adnak a termékhez, majd kézzel a megfelelő állagúra gyúrják. 30-90 perc után vizet adunk hozzá és egy erőteljes előre-hátra mozgással felszabadítsuk a szürkés olajat a felszínre, amit még többször átmosnak, majd 15 percig főzik, hogy a szennyeződéseket eltávolíthassák belőle. Végül az olajat átszűrik egy tiszta ruhán és készen is van.

Shea vaj termékek

MM Gold Shea vaj 100ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 100ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 2825 Ft
Megnézem

MM Gold Shea vaj 450ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 450ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 4795 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!