A SHEAFÁRÓL

A sheafa vagy hivatalos nevén a Vitellaria paradoxa a sapodilla család Afrikában őshonos faja: Maliban, Kamerunban, Kongóban, Elefántcsontparton, Ghánában, Guineában, Togóban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban, Burkina Fasoban és Ugandában találkozhatunk e növénnyel.

A sheafáról

A fa gyümölcse egy vékony, savanykás, tápláló pépet tartalmaz, ami körülveszi a viszonylag nagy, olajban gazdag magot, amiből a sheavaj kivonásra kerül.

A sheafa tradicionálisan táplálékot jelent az ott élő népek számára, mivel a éhező évszakban kiváló tápanyagforrásként működik, ezenfelül elősegíti a területek fejlődését és a fenntartható gazdaság működését. A fa évelő növény, első gyümölcseit általában 10-15 évesen hozz, teljes termelési kapacitását pedig 20-30 évesen éri el. de ezt követően is még akár 200 évig is elélhet. a gyümölcsök egy nagy szilvára hasonlítanak, melyek 4-6 hónap alatt érnek meg. az átlagos gyümölcshozam egy fán 15-20 kilogramm, de van úgy, hogy egy fáról 45 kilogramm gyümölcsöt is leszüretelnek. Egy kilogramm gyümölcs körülbelül 400 gramm száraz magot jelent.

A sheavaj a természetben vadon nő, a száraz szavanna övben, ami a nyugat-afrikai Szenegálból, a keleti Szudánig terjed. A sheavaj tehát pontosan 19 országban jelen van. Neumann és társai 1998-ban arra a felfedezésre jutottak, hogy a sheavajat bizonyos falvakban már a 14. században felhasználták gyógyászati és szépészeti célokra az itt élő népek. A fa előfordulása igen szélekörű e szavannai területen, így nem véletlen, hogy a bennszülöttek felfedezték maguknak. Mivel a kínaiak egyre több kozmetikumban felhasználják a sheavajat, így az afrikai gazdasági helyzet, főleg Ghánában jelentősen megnövekedett.

A shea elnevezés

A sheavajat a közös nyelven shíyirinek vagy shísunak hícvják, amit főként Maliban használnak. E szavak az angol shea szó eredetének. A fát szenegál környékén gharitinek hívják, innen a francia karité kifejezés. A fát régebben a Butyrosperum nemzetséghez, a vajmagúakhoz sorolták. Ezt a besorolást a skót felfedező, Mungo Park módosította, aki Szenegál feltárásakor ismerkedett meg e növénnyel.

Shea vaj termékek

MM Gold Shea vaj 100ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 100ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 2825 Ft
Megnézem

MM Gold Shea vaj 450ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 450ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 4795 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!